Nieuwsbrief:

Legenda motoroccasion

Op Motoroccasion.nl maken wij het vinden makkelijk door de motor te voorzien van een icoon die past bij een rijbewijs type.

De motoren zijn als volgt gelabeld:

geschikt voor het A rijbewijs.
geschikt voor het A1 rijbewijs.
geschikt voor het A2 rijbewijs.
na aanpassing geschikt voor het A2 rijbewijs.
motoren waarop je mag rijden met je B rijbewijs mits je deze hebt gehaald voor 19 januari 2013.
Voor welk rijbewijs kom je in aanmerking
Wanneer je mag beginnen met rijlessen en het rijexamen voor je motorrijbewijs, hangt af van je leeftijd en rijervaring. En van het vermogen van de motor. 

Wanneer neem je rijles en doe je een rijexamen voor een lichte motor?
Een lichte motor heeft een motorinhoud van maximaal 11 kW of 125cc. Je mag vanaf 17 jaar rijles nemen op een lichte motor en het theorie-examen motor doen. Voor het praktijkexamen moet je minimaal 18 jaar zijn. 

Tabel rijbewijs lichte motor

















Eerst doe je het praktijkexamen voertuigbeheersing (bijzondere verrichtingen). Daar heb je een Eigen verklaring en een geldig theoriecertificaat of autorijbewijs (B) voor nodig. Daarna doe je het praktijkexamen verkeersdeelneming. Je moet geslaagd zijn voor het praktijkexamen voertuigbeheersing. Ook heb je een geldig theoriecertificaat nodig.

Wanneer neem je rijles en doe je het rijexamen middelzware motor?
Een middelzware motor heeft een motorinhoud tot maximaal 35 kW. De minimumleeftijd voor rijles en rijexamen hangt af van je rijervaring. Heb je al een rijbewijs lichte motor (A1)? Dan mag je vanaf 19 jaar rijles nemen op een middelzware motor. Zonder dit rijbewijs moet je wachten totdat je 20 jaar bent. 

Voor het praktijkexamen moet je minimaal 20 jaar zijn. 

tabel rijbewijs middelzware motor





















Je hebt voor het praktijkexamen nodig:

een Eigen verklaring, een geldig theoriecertificaat motor, rijbewijs lichte motor (rijbewijs A1) of autorijbewijs (rijbewijs B).  

Wanneer neem je rijles en doe je het rijexamen zware motor?
Een zware motor heeft een motorinhoud van 35 kW of meer. De minimumleeftijd voor rijles en rijexamen hangt af van je rijervaring.

Heb je al een rijbewijs middelzware motor (A2)? Dan mag je vanaf 22 jaar rijles nemen en rijexamen doen op een zware motor. Heb je dit rijbewijs niet? Dan moet je minimaal 24 jaar zijn om rijles te nemen of rijexamen te doen. Je kunt ook rijles nemen en rijexamen doen als je 21 bent en geen rijbewijs A2 hebt. Op je rijbewijs komt dan code 80 te staan.  

Je hebt voor het praktijkexamen een Eigen verklaring en een geldig theoriecertificaat motor- of autorijbewijs nodig.  

A rijbewijs met code 80
Met die code mag je rijden op een driewielig motorrijtuig, een lichte motor (A1) en een middelzware motor (A2). De code 80 vervalt twee jaar na het behalen van je A-rijbewijs of als je voor die tijd 24 wordt. Je mag dan ook op een zware motor (A) rijden. Je hoeft daarvoor geen extra examen meer te doen.

Rijbewijs automaat motor of motorscooter
Wil je graag een -motorrijbewijs automaat- dan behoort dit ook tot de mogelijkheden. De exameneisen en voertuigeisen zijn dezelfde als voor een schakel motor. De praktijkexamens worden in overeenstemming met de eigenschappen van de automaat motor afgenomen. Je mag dan na het behalen van het motorrijbewijs alleen automatisch schakelende motoren rijden. Een aantekening in het rijbewijs maakt duidelijk dat het rijbewijs beperkt is tot automaat motoren.

Het rijbewijs geeft een ruime keus aan motoren.
De motor die bij jouw rijbewijs past kan een aantal eigenschappen hebben die door de wet zijn vastgelegd. Motoroccasion heeft deze op een rij gezet waardoor het gemakkelijker wordt om te zoeken tussen de duizenden motoren. Hieronder vind je de uitleg welk soort motoren bij de rijbewijzen past.

A1 rijbewijs: maximaal 11 kW
Motoren: met een maximaal vermogen van 11 kw/15 pk, een cilinderinhoud van maximaal 125 cc en minder dan 0,1 kW per kg. (11/0,1 = 110 kg)
Gemotoriseerde driewieler: met een vermogen van max. 15 kW.

A2 en A2*: maximaal 35 kW
Motoren: met een standaard maximaal vermogen van 35 kW en minder dan 0,2 kW per kg. (35/0,2 = 175 kg)
Motoren: met een door een technische aanpassing (*) geregeld maximaalvermogen van 35 kW en minder dan 0,2 kW per kg. (35/0,2 = minimaal 175 kg).
Gemotoriseerde driewieler: met een vermogen van maximaal 15 kW.

(*) Een motor die wordt teruggebracht naar 35 kW mag wettelijk maar maximaal standaard het dubbele vermogen hebben, dwz. 70 kW. Tevens dient de motor te worden aangeboden aan de RDW voor een IKS keuring om de verplichte vermelding -35 kW- op het kentekenbewijs te krijgen óf de aanpassing wordt via een merkdealer en de importeur geregeld, wat vaak goedkoper is.

Motoren zonder een opgelegde technische beperking
Motoren: alle motoren, dus met of zonder opgelegde beperkingen.

B Rijbewijs: gemotoriseerde driewieler of trike
Gemotoriseerde driewieler of trike: met een vermogen van meer dan 15 kW waarbij het rijbewijs B gehaald is voor 19 januari 2013.

Direct uit voorraad leverbaar bij www.langenbergmotors.nl



Voor elk rijbewijscategorie telkens een andere motor kopen is het leukst om te doen.
Vanuit kostenoogpunt, gemak of comfort kun je ervoor kiezen om een A2 motorfiets terug te laten brengen naar 35 kW. Je kunt dit later ongedaan laten maken en dezelfde motor voor de A categorie gebruiken.

Welke motoren zijn geschikt?
Dit kan alleen met motoren met af-fabriek een vermogen van maximaal 70 kW die een lagere vermogen per kg verhouding hebben dan 0,2.

Bronnen:

*(1) Motorcycles of a power not exceeding 35 kW and with a power/weight ratio not exceeding 0,2 kW/kg and not derived from a vehicle of more than double its power (70 kW), the minimum age for category A2 is fixed at 18 years.

Voorbeeld:
Aprilia SL 750 Shiver uit 2009. Deze motor heeft standaard 70 kW en weegt rijklaar 225 kg.
70/225 =  0,31 kW/kg, dus standaard niet geschikt.
35/225 = 0,15 kW/kg = A2 geschikt na aanpassing.
Daarbij is het ook van belang om te weten of er voor de motor wel een aanpassing technisch mogelijk is. Let daar op bij het op zoek gaan naar de motor van je wensen en vraag ernaar bij de merkdealer.

Zelf of via een erkende dealer.
Wanneer je een motor terug gebracht wilt hebben naar 35 kW dan heb je twee mogelijkheden. Je kunt na de aanpassing de motor voor een IKS keuring aanbieden bij de RDW om de verplichte vermelding -35 kW- op het kentekenbewijs te krijgen. Een andere mogelijkheid is om een erkende dealer de aanpassing te laten uitvoeren die vervolgens via de importeur er voor zorgt dat je een ander kentekenbewijs krijgt.

Alleen een certificaat zal de verzekering vaak niet genoeg vinden en heeft ook geen juridische dekking. De RDW geeft als richtprijs voor de keuring een bedrag van € 650,-. Daar komen dan de kosten van aanschaf van de kit en het installeren bij. De RDW rekent geen kosten voor het aanpassen van het kenteken. Een bezoek aan je dealer zal vaak een betere en goedkopere oplossing zijn.

Zoeken naar een merkdealer in de buurt? Vind deze hier:





Meer informatie en bronnen






Zelf een kit kopen


Wist u dat: In de motortaal "Lowboy" betekent: Naam voor het frame dat bij de Norton Dominator racer werd toegepast in 1962. Een lage versie van het originele Featherbedframe. Het woog minder en had een kortere wiel­basis. Het Engelse merk Norton ontwikkelde in de herfst van 1949 een frame, dat in april 1950 werd geïntroduceerd. Het Featherbedframe, zo genoemd om de goede afvering, gaf de Nortons die ermee werden uitgerust een uitsteken­de wegligging en uitnemende stuureigenschappen. In hetzelf­de jaar dat de frames werden toegepast behaalde Norton suc­cessen in de Junior- en Senior TT wegraces. Volgens de overle­vering werd de naam Featherbed (= veren bed) bedacht door Harold Daniell, een motorcoureur die na zijn overwinning in de Junior TT opmerkte dat zijn racemachine zo comfortabel stuurde, dat hij erop in slaap had kunnen vallen. Tot de komst van het Featherbedframe hadden motorfietsfabrikanten altijd gezworen bij frames die werden geconstrueerd met behulp van gietstukken en waarin de pijpen met koper aan elkaar werden gesoldeerd. De lastechnieken van 1950 lieten echter toe dat buizen direct aan elkaar werden gelast met siF-brons, dat een relatief lage verhittingstemperatuur nodig had. Het raceframe vond zijn vertaling in een seriegeproduceerde motorfiets voor het grote publiek met de introductie in 1952 van de Norton Dominator, een 500CC staande *twin. Pas in 1967 zou met de komst van de Norton Commando het Featherbedframe wor­den verlaten, al bleef het daarna nog lange tijd de lieveling van de bouwers en berijders van café-racers, voor wie het tot 1970 in produktie werd gehouden. Het Featherbedframe is gastheer geweest voor een grote ariëteit merken motorblokken. Ener­zijds omdat het zoveel ruimte bood, dat elk type motorblok erin paste, anderzijds vanwege de al geroemde legendarische stuureigenschappen die het decennia lang tot de maatstaf voor een goed frame verhieven. Tot op heden gaan nog stemmen op die beweren dat het Featherbedframe onovertroffen is.
© 2000 - 2025 Motoroccasion